Gas geven!

Vanmorgen zijn we om 0700 uur vertrokken om te trachten Altai te bereiken; dat is een wat groter dorp, en we maken dan wat meer kilometers dan de benodigde 150 per dag. De zuidelijke route is zeker niet de mooiste of de spectaculairste, maar het is en blijft een machtig mooi landschap. Niet zozeer de woestijn waar we doorheen karren, maar wel de machtige bergen met sneeuwwitte toppen welke ons lijken te vergezellen. De temperatuur ging uiteraard weer naar de normale waardes voor woestijnen, gewoon 50 graden dus (in de zon), iets wat we beiden goed kunnen hebben.

De wegen zijn goed te doen naar Mongoolse standaard, maar wederom een uitdaging; het gaat eigenlijk wonder boven wonder redelijk goed, met name omdat Jan van pure frustratie op de wasborden maar eens 90 km ging rijden, en tot de ontdekking kwam dat daardoor het desintergratieproces van de motor niet toenam! Dat is dus de manier, gewoon gas geven! Het kost dan wel uiterste concentratie om alle bochten op die zanderige wasborden te kunnen nemen (het zijspan staat regelmatig met die snelheid dwars en komt zelfs met 3 wielen los van de grond!), maar dat “concentratieprobleem” hebben we beiden. Zo schiet het tenminste op, en om 1600 uur hebben we toch 280 km afgelegd en bereiken we Altai. Effe zoeken naar een hotel, en bij het eerste krijgt Joep al te horen dat er geen plaats is (voor als zwervers uitziende westerse motorrijders waarschijnlijk);  op hetzelfde moment komt er een BMW 800 aangereden met Fabio en Anna, een gepensioneerd Italiaans echtpaar, maar ook Anna krijgt met haar vrouwelijke charmes geen kamer. Dan maar op zoek naar een andere slaapgelegenheid, en we belanden in een louche hotelletje aan de rand van de stad, waar we na lang aandringen ook gebruik mogen maken van de douche om ons te ontdoen van zweet en woestijnzand. Zij hebben nog de Lonely Planetgids die wij zijn kwijtgeraakt, en daarmee zijn we met z’n vieren naar een restaurant getogen waar het goed eten was; wat we precies gegeten hebben weet nog niemand, maar het smaakte prima. Zij hebben van Joep de kaart van Mongolië voor de Garmin gekopieerd en gaan morgen verder op weg om uiteindelijk in Zuid Afrika te eindigen! Wij moeten op tijd weer thuis zijn, en vallen morgen weer de Mongoolse hoofdweg aan, op weg naar Ulaanbator.

[gmap]


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.