Dwars door Mongolië

We hebben dus besloten om de zuidelijke route te nemen om te zorgen dat we in ieder geval op tijd in Ulaanbator komen, en dus hebben we vanmorgen kennis gemaakt met wat men hier de hoofdweg noemt (en wat ook als zodanig op de kaart staat), Bij het verlaten van Khovd moesten we tol betalen, en van de andere kant kwam een motorrijder aanzetten, die bij nadere kennismaking Dave bleek te heten, uit Australië kwam en onderweg was naar Londen met nog 2 kameraden.  Een daarvan kwam later aangereden en de derde, hun navigator, kwamen wij onderweg tegen. Zij hadden op hun Suzuki’s 3 dagen gereden vanaf Ulaanbator, dus ons zal het zeker lukken in 9 dagen; het verschil zit hem uiteraard in de lengte van de dagetappes.

De hoofdweg laat zich in een woord omschrijven: baggerweg.  Wederom het eerste stukje goed te doen, aangestampte zandpaden, maar daarna kwamen de wasborden, kilometers lang en de keienpaden, idem. Enfin, uiteindelijk ons einddoel van de dag ruim gehaald en de stoeltjes maar eens tevoorschijn gehaald om van de omgeving te genieten alvorens de tent op te zetten.  We hebben een plek uitgekozen die in de verte nog een beetje groen leek, maar wel zichtbaar vanaf de weg. Dat betekende dat al gauw een jong echtpaar op een Chinese Honda 125 ons gezelschap kwam houden; best wel een leuk stel dat de ogen uitkeek bij al die westerse moderniteiten. Ze hebben Joep meegeholpen zijn tent vast te zetten, trakteerden ons daarna op een zak vers gebakken koekjes en bleven vervolgens prinsheerlijk zitten. Uiteindelijk stapten ze op de motor en vertrokken, maar niet nadat zij –en wij!- gezelschap kregen van de inzittenden van 2 auto’s die het erg gezellig leek. Alleen wilden wij Jan’s tent nog laten drogen van zijn wateravontuur, en eten; toen de auto gasten spontaan aan de motoren gingen prutsen en de helmen wilden gaan opzetten werd het Jan te gortig en droop het gezelschap af.  Even later keerde het motorduo weer terug en vroeg om sigaretten; die hebben ze gehad en zielsgelukkig bromden zij ook weer richting huis. Eindelijk rust. De maaltijd van Bever was niet helemaal een succes maar wel smakelijk, en door de muggen werd het al vroeg tent-tijd; de aangeschafte Deet tegen de muggen werkt niet tegen de Mongoolse variant, helaas. Morgen verder.

[gmap]


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.