Welkom in Kazachstan

De gastiniza waar we verbleven is oude meuk, maar wel redelijk schoon; we hebben inkopen gedaan in de shop van de gastiniza en zijn op weg gegaan naar de Kazachstaanse grens. Daar werden wij uitermate vriendelijk welkom geheten en vervolgens 3 uur lang bezig gehouden met ambtenarij; we hebben talloze formulieren ingevuld welke door een Kazach werden ingevoerd in de computer, daarna uitgeprint en vervolgens door een andere Kazach weer handmatig in een groot boek bijgeschreven. En dit diverse malen, evenals het paspoort tonen.  Maar de mensen bleven lachen, en de ene Kazach sprak wat Duits, een ander weer wat Engels en uiteindelijk zijn wij goed genoeg bevonden om het land te betreden.

Het landschap verandert, de mensen veranderen en wij veranderen mee; we worden minder wantrouwend, langzaam maar zeker; de mensen zijn hier belangstellend ook al verstaan wij elkaar niet, en ze lachen en verbazen zich als ze horen waarnaar wij op weg zijn. We rijden tussen kuddes kamelen (met 2 bulten), paarden koeien, geiten en schapen in een wilde, ongerepte steppe. We zagen zelfs een koe in een bushokje, terwijl de rest op hun dooie gemak overstak.  Atyrau halen we niet meer, dus gaan we wild kamperen. We rijden de steppe in, van de weg af en vinden een vlak stuk. We trachten de tenten op te zetten wat alleen Joep lukt, want die van Jan buigt te ver door onder de steppewind. Dan maar samen in een tent! Joep zorgt voor een macaroni, en maakt een kampvuurtje als een volleerd pyromaan. De avond valt prachtig, met een zonsondergang waar we allebei stil van worden; het is hier zo anders, zo mooi, dat we ons beiden afvragen waarom mensen niet naar hier rijden ipv naar het gebruikelijke Spanje of Italie (het is met een auto in 5/6 dagen te doen)!

’s Morgens de tent afgebroken in een bulderende wind en door naar Atherau, waar we eindelijk in een internationaal zakenhotel gratis gebruik maken van   internet en we de site bijwerken. Kijk maar, want er staan foto’s en filmpjes vanaf  “Circus Kharkov “.


4 Responses to “Welkom in Kazachstan”

 • Bart Says:

  Ha mannen,

  mooi, het avontuur is nu echt begonnen!
  Veel succes op weg naar Aktobe en geniet van het buitenpoepen 😉

  Blijf veilig,
  Bart

  O ja, nog een tip; slaap met je mond dicht want jullie zitten midden in het spinnenseizoen, welterusten!

 • Ester Says:

  Jan, Joep,

  Het was erg leuk om jullie gisterenavond even te mogen spreken in het hotel in Atyrau. Ik weet niet of jullie vandaag al direct door zouden rijden of dat jullie wat daagjes in Atyrau moeten blijven voor paspoortzaken?
  In iedergeval leggen jullie een mooie route af en Edwin en ik wensen jullie nog heel veel mooie momenten toe op het vervolg van jullie reis.

  Ik blijf met jullie meelezen!

  Zoals wij gisteren al meldde: het is zeker toeval, maar wel een zeer grappig toeval dat jullie

 • Ester Says:

  ….in Atyrau arriveren een dag nadat een andere Nederlander (Maarten Borger) ook Atyrau heeft aangedaan op zijn tocht. Blijkbaar is de route erg aantrekkelijk voor jullie ‘lange afstanders’ haha

 • boombeach.diamonds Says:

  Zum Start bestellen Sіe &#7458wei Rohmaterialien: Münzen ɑ&#6489s ɗеm Residenzgebäude
  ferner Holz &#7456om Ѕägewerk.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.