De toestand in Mongolie

Ten gevolge van het weer is de toestand in Mongolië niet best, de Volkskrant laat weten:

Mongolië zwaar getroffen door winterweer

ANP/AFP op 25 februari ’10, 13:00, bijgewerkt 25 februari 2010 13:04

ULAANBAATAR – Wegens het aanhoudende winterweer in Mongolië hebben de Verenigde Naties (VN) donderdag een programma gepresenteerd om Mongoolse nomaden te helpen. De autoriteiten in het Aziatische land hebben meer dan de helft van het land uitgeroepen tot rampgebied.

Het sneeuwt in Mongolië al weken bij extreem lage temperaturen van min 50 graden. Bijna twee derde van het land is bedekt onder 20 tot 40 centimeter sneeuw, waardoor het vee niet kan grazen. De regering van Mongolië meldde eerder deze week dat zo’n 2,5 miljoen stuks vee zijn omgekomen en schat dat nog eens drie miljoen dieren dood zullen gaan voor het einde van het koude seizoen in juni. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) schat het economische verlies op zo’n 45 miljoen euro.

‘Vee is essentieel voor het bestaan van vele Mongolen. Veel mensen hebben hun directe inkomsten en bron voor voedsel verloren’, aldus Akbar Usmani, de vertegenwoordiger van het ontwikkelingsprogramma van de VN.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.